Quantcast
Channel: "Uten alt"
Viewing all 380 articles
Browse latest View live
↧

Salt svinekjøtt med tilbehør

$
0
0
Salt svinemørbrad er veldig godt til middag!!! På søndag skulle jeg lage det, men da hadde de ikke svinemørbrad på Meny. Jeg var likevel heldig, for jeg fant en salt kotelettkam - og det er jo veldig fint kjøtt. Jeg kjøpte et kjøttstykke som var ca. 2 kg og skjærte av beinet + det meste av fettet, slik at det var ca. 1,4 kg reint kjøtt igjen. Beina kokte jeg forøvrig med, da dette gir god kraft (det ble litt til overs, slik at det ble restemiddag til et par dagen derpå)

Jeg bruker å ha litt grønnsaker i helt fra starten av koketiden, for å få god kraft, men tilsetter det meste mot slutten, slik at det ikke koker helt i stykker. 
Kjøtt og grønnsaker 
ca. 1,4 kg salt kjøtt
bein
1 stor gulrot
1 løk
1/2 fenikkel
1/2 persillerot
(ev. salt hvis kjøttet er lite saltet)
Ha alt i kjelen og tilsett vann. Kok opp og ta av skummet som danner seg (får da klarere kraft). La kjelen stå på svak varme og trekke til kjøttet er mørt og godt (ca. 1 time?). Du kan selvsagt velge å koke kjøttet uten å beine det ut først, men da trenger det litt mer koking. 
Tilsett resten av grønnsakene når det er 20-30 minutter igjen av koketiden: 
ca. 350 g gulrot
ca. 350 g kålrot (1 liten)
1 bunt vårløk 

Lys saus
jevning: 1 dl vann + 5-6 ss Semper finmix (hvetemel)
ca. 7 dl kraft fra kjøttet/grønnsakene
ca. 1 dl erlet eller annen fløte/fløteerstatning
salt og pepper
1 ts sukker
Bland mel og kaldt vann i en kjele. Spe med den varme krafta og kok opp. Smak til med erlet eller fløte/fløteerstatning og salt og pepper. Jeg har alltid litt sukker i sausen, da dette gir en "rund" og mild smak.  
 Kjøtt og grønnsaker, kokte poteter og lys saus

Deilig middag!

God helg!


↧

Valgpai

$
0
0
(med melk og egg, men uten gluten og soya...)

Etter inspirasjon fra Wenches kjøkken i God Morgen Norge i dag, ble det pai på oss nå på valgkvelden. Oppskrifta fant jeg på TV2s nettside, men jeg tilpassa den slik at den ble glutenfri. Det er dessverre både melkeprodukter og egg i paien, men den kan sikkert tilpasses enda flere allergier. Det får i så fall bli en annen gang for min del. 

Det var flere ulike paideigoppskrifter på nettsiden, men jeg valgte nr tre, den som var med litt gjær.
Paideig
1/2 dl vann
1/2 dl olivenolje
3/4 ts salt
2 dl Semper finmix (2,5-3 dl hvetemel)
2 ts tørrgjær
2 ss (ny)revet parmesan

form: 20-22 cm (jeg brukte vanlig rund kakeform på 22 cm)
forsteiking: 20 minutter ved 200 grader + 30-40 minutter med fyll
Bland/varm olje og vann til ca 40 grader. Tilsett salt, mel, gjær og parmesan og kna sammen til en jevn deig. Sett deigen til heving i 20-30 minutt (min deig hevet lite...).

I oppskriften står det at deigen skal kjevles, men jeg trykte den utover i forma (med bakepapir). Prikk deigen og forsteik den i 10 minutter ved 200 grader.

NÃ¥r det gjelder fyll, tok jeg min egne kompinasjon...
Fyll 
40-50 g sopp (kantarell)
1 bit (40-50 g) fenikkel
2 vårløk
100 g bacon
100 g skinke

2 egg
1 dl melk
1 dl kesam (jeg brukte mager)
salt (1/2 ts?) og pepper
urter (jeg brukte frisk oregano)
2 dl (ca. 80 g) revet ost

Steik sopp og løk og bacon, slik at det begynner å bli brunt. Ha i skinka mot slutten og la den også steike litt med. 
Pisk sammen egg, melk og kesam. Smak til med salt, pepper og urter og bland i halvparten av osten som skal i (ca. 1 dl)
Når paibunnen er forstekt, has den stekte blandingen oppi, og så has melk- og eggblandingen over. Til slutt has den siste dl med revet ost på. Steik paien ved 200 grader i 30-40 minutter. 
Jeg serverte valgpaien med salat (isberg, agurk, tomat, vårløk, ruccula, mais og ananas)
Nå er vi straks klar for de første valgprognosene, valgpaien er spist - den smakte kjempegodt - og om ei stund blir det kaffi og "valgdagsfrukstsalat" :-)

Ha en god valgkveld fortsatt!

↧
↧

Superenkel suppe

$
0
0
...kjekt når en har dårlig tid...


I går ettermiddag hadde vi litt dårlig tid da jeg skulle ha middag. I tillegg ville jeg ikke ha så mye oppvask - og dermed ble denne suppa til :-)

Jeg satsa på ingredienser som det var lite arbeid med, nemlig ferdigkutta grønnsaker (+ litt ekstra gulrot og løk, da det gir ekstra god smak), bacon, som jeg hadde stekt tidligere (kjekt å ha i fryseren) - og i tillegg vanlig påleggsskinke. Selvsagt kutte jeg valgt ferdigkutta skinke (smårettskinke), så det kunne jo vært enda enklere...
Superenkel suppe
8-9 dl vann
1/2 pose (150 g) ferske wokgrønnsaker 
1 lita gulrot ( i strimler)
1 vårløk (i ringer)
ca. 75 g bacon (i biter, stekt)
100-150 g skinke (i biter/strimler)
2 ss kyllingfond (eller annen buljong)
salt/pepper

Kok opp vann, og tilsett ingrediensene. 
Kok opp og la suppen småkoke noen minutter. 
Smak til med salt og pepper. 
Vær obs på at fond/buljong inneholder salt, så smak før du salter den...

Vi hadde baguetter til suppa, men det er jo mange andre typer brød å velge i, enten det er flatbrød (f. eks. Odin potetflatbrød), foccacia, vanlig grovbrød - eller noe annet godt.

Kanskje du må velge suppe til helgekos? 
Hvis det er blitt litt høstlig der du bor, smaker det ekstra godt med ei god suppe. 

God helg

↧

Eplepai-tips

$
0
0

I dag blir det et par eplepai-tips. Høsten er jo frukttid - og her i Telemark bugner det av mange ulike sorter - også epler. På skolen der jeg jobber, har vi epler i hagen/på området, og jeg plukka med meg noen på fredag og lagde eplepai som jeg hadde med meg i selskap på lørdag: først 1-årsdag til barnebarnet vårt og så 40-årsdag til en venninne senere på kvelden. Ja da, vi feira stort på lørdag :-)

I tillegg til disse tre paiene ("med - og uten alt" i barneselskapet, og "med alt" i 40-årsdagen) lagde jeg et par i starten av forrige uke og prøvde å fryse dem rå. Hadde lyst til å prøve om det fungerte. I går kveld testa vi ut den ene av disse - og det gikk veldig bra. Da er det bare å produsere i vei, legge i fryseren og steike utover høsten og vinteren. 

I og med at vi skulle ut på feiring på lørdag, valgte jeg å lage paiene i engangsformer/grillformer. Det var veldig kjekt!!! I 40-årsdagen vi var, stekte jeg paien etter middagen, klipte opp hjørnene på forma og lot paien skli over på fatet. Utrolig enkelt - og kjekt å slippe å passe på å få riktig form med hjem... 
(på bildet under ble paien stående i forma, bare bretta ned kantene)
Jeg brukte min gamle, gode paioppskrift, som jeg fikk oppskrift på da vi bodde i Trondheim for over 20 år siden (takk til fam. Bekkelund). Jeg har lagt ut oppskrift på den tidligere, men tar den med her også. 

Jeg har imidlertid gjort en liten vri nå. Jeg har begynt å ha litt brunt sukker i den som er uten gluten/melk - da dette gir litt bedre/lettere farge. Jeg blandet også halvt om halvt med havregryn og hvetemel i smuldredeigen denne gangen: 

Paideig:
3 dl hvetemel/glutenfritt mel (f. eks. semper finmix)
150 g margarin/soft Spesial
3-4 ss vann

Smuldredeig:
2 dl hvetemel/glutenfritt mel (f. eks. Semper finmix), ev. halvplandet med havregryn
100 g meierismør/soft Spesial
1/2 dl sukker, gjerne blanding av hvitt og brunt sukker

Epler:
ca 1 kg epler (gjerne syrlige) + litt sukker

Fremgangsmåte
Lag paideig ved å kjøre mel og margarin i foodprossesor - eller smuldre margarin i melet for hånd (Soft Spesial er litt myk til smuldredeigen, men sett den i fryseren en stund, da er den god å smuldre). Tilsett vann til den blir fast. Trykk den utover i en form (oppskrifta er beregnet til form på 24-26 cm) og sett den gjerne kaldt ei lita stund. Deigen kan også settes kaldt før den trykkes utover i formen (holder seg et par dager i kjøleskapet).
Jeg lagde én posjon til den store forma og ca. halv porsjon til den lille (formene kjøpte jeg på Kiwi og Nille). Deigen lagde jeg på fredagskvelden, trykte den utover i formene med det samme (uten å la den stå kaldt først), dekket dem til og satte dem i kjøleskapet. 

På lørdag morgen skrelte- og delte jeg epler (jeg deler i litt store biter) og strødde smuldredeigen på. Så var det bare å dekke dem til, pakke dem (sammen med kjøleelement og is, gaver, post til ungene, klesskift til to selskap + + + ) i bilen og kjøre avgårde. 

Paien(e) ble satt i ovnen en times tid før det skulle være kaffe. 225 grader og steiketid på ca. 45 minutter. Selvsagt serverte vi den lunken (da er den best) og vi hadde is til!

Test av frossen utgave
Ut av fryseren og inn i ovnen. 225 grader i ca 50 minutter, til den er gylden og sprø oppå. 
Deilig kveldskaffe i går: nystekt eplepai "uten alt" og is (uten å måtte stå på kjøkkenet og lage paien rett før). Kan du ikke ha "vanlig" is, er erlet-is er godt alternativ. Det finnes ellers ris- og soyais å få kjøpt, men her går det bare i is lagd av erlet når vi skal ha allergivennlig utgave (eller lollipop-is)

I dag var det visst meldt fint vær, men det ser litt mørkt ut nå på morran. MEN vi har i alle fall sju nyinnkjøpte frukttrær som vi skulle hatt plantet ned: epler, pære, moreller og plommer. Da er det bare å vente til de bærer frukt - og da blir det selvsagt epler fra egen avling når vi skal lage pai...

Ha en fin uke



↧

TORO - igjen

$
0
0
Jeg har tidligere hatt en innlegg om de kjekke "allergilistene" fra Toro, men nå har jeg lyst å skrive litt om det igjen.

Jeg har med jevne mellomrom bedt om å få tilsendt slike lister med oversikt over allergener i produktene som Toro fører (Toro, Blackboy, Denja, Mr. Lee, Trondhjems, Ming, Geisha, Vestlandslefsa og Vossafår), og jeg har alltid fått to lister, én med gluten, melk, soya ol. - og én med blant annet hvitløk (som ikke jeg tåler). 

Her om dagen sendte jeg mail igjen til Toro og spurte etter nye, oppdaterte lister. Kort tid etter fikk jeg tilsendt liste på mail, og det som var så flott, var at nå var alt samlet på én liste.

Lista er fra mai 2013, så de siste nye produktene er dessverre ikke med (bl.a. glutenfri blomkåsuppe og hvitsaus), men lista er likevel til god hjelp når en har allergi i familien. 

 
På lista får man altså en oversikt over disse allergenene: 
gluten
skalldyr
egg
fisk
bløtdyr
peanøtter
soya
melk
nøtter
selleri
sennep
sesamfrø
lupin
sulfit
erter
hvitløk
løk
muskat
paprika

Da jeg fikk lista, syns jeg det var litt tungvint å få oversikt over de allergenene familien vår må ta hensyn til i og med at det er så veldig mange allergener der, men i og med at den er i excel-format, tok jeg rett og slett og redigerte den, slik at alle allergenene vi trenger å ha oversikt over til vanlig, ligger først på lista. Jeg lagde så ei grå kolonne som et skille til resten.

Nå kan jeg altså bare sjekke om det er noe alle kan ha når familien er samlet:
no-no-no-no-no-no-no-no:



















Nå er det jo så at det er veldig mange produkter vi som samlet familie IKKE kan bruke, men vi ser i alle fall lett at vi f. eks. kan bruke: Toro Woksaus curry & chili på den første delen av lista. Videre, litt lenger nede på lista, så jeg at vi kan bruke Toro kyllingfond, Toro grønnsaksfond, Trondhjems turistproviant, Trondhjems erter, kjøtt og flesk, Ertestuing, Rotmos, Denja italiensk salat, Denja godt og lett potetsalat + flere andre produkter

Som jeg har sagt tidligere: 

Toro er en velsignelse!
(burde egentlig hatt betaling fra Toro for all god reklame jeg gir...)

Ha en fin kveld!

(beklager at det ble dårlig med mat/oppskrift i dag...)


↧
↧

Ny rett på en lørdagskveld

$
0
0
(Retten kan lages melkefri)

FØRST! Vi (les: Rebekka) har idag laget en facebookside for bloggen min. Dersom du følger den, vil du få automatiske oppdateringer hver gang det kommer et nytt innlegg.

Vi har besøk av datteren vår, Rebekka, og barnebarna, Thea Emilie og Tobias, nå i helga - og koser oss masse :-) Mens svigersønnen vår er på sin første jakttur, sitter Rebekka her og leser til en eksamen på sykepleiestudiet, mens vi tar oss litt av de små...

Jeg tenkte jeg skulle lage pai til middag til oss voksne i kveld (ungene fikk havregrøt), men så kom Rebekka og sa at hun hadde så lyst på eplepai. OG en kan jo ikke ha pai både til middag og dessert (dvs. man kan vel, men...), så derfor dro jeg ut for å handle i ettermiddag uten å vite hva jeg skulle lage til mat. 
Da jeg kom inn å Meny, var noe av det første jeg så: søtpotet. Derfor ble søtpotet en viktig ingrediens i middagen i kveld. 
Her er oppskrifta på kveldsretten vår (som mangler navn)
(til tre personer)

Søtpotetmos
500 g (1 stor) søtpotet
lettsaltet vann
3 ss lettrømme (jeg liker den laktosefrie)*
salt/pepper

"Topping"
3 kyllingfilteter
ca. 200 g bacon
2 små løk
100-150 g sopp (jeg brukte kantarell)
1 chili
salt/pepper
revet ost, f. eks. mozarella**

* Rømmen kan sløyfes. Behold da litt av kokevannet. 
** Osten kan sløyfes. Jeg tenkte egentlig å bruke mozarellaost av bøffel, men det var det tomt for i dag

 Skrell søtpoteten og del den i små biter. Kok den i lettsaltet vann til den er myk. Slå av det meste av vannet, mos poteten og smak til med rømme, salt og pepper. 
Steik kylling, bacon, sopp. løk og chili. Bruk ev. litt olje hvis det trengs. 
Legg søtpotetmosen i bunnen på en smurt, ildfast form. Legg så den stekte "toppingen" på. Om du tåler ost, kan du ha det på toppen, hvis ikke, kan den kuttes ut. Det er mye god smak i retten uansett. 
Steik retten i ca 20 minutter ved 200 grader. Jeg serverte hattings baguetter/briks til - og satte dem inn de siste ti minuttene av steiketiden. 

Ha en god helg videre. 

Vi skal kose oss med eplepai og is nå... 
Du finner oppskrifter/tips på eplepaien her: http://www.utenalt.com/2012/01/eplepai.html - og her: http://www.utenalt.com/2013/09/eplepai-tips.html

Om du ikke tåler melkeprodukter, anbefaler jeg is lagd av erlet. Det ligger flere oppskrifter her på bloggen: http://www.utenalt.com/2012/01/erlet-is-med-egg.html - og her: http://www.utenalt.com/2012/03/simons-fantasifulle-is.html
(om du ikke tåler egg, kan du piske bare erlet, ha i litt salt og smaker som du liker (http://www.allergikokken.no/oppskrifter/desserter/odense-erlet-is/))
↧

Polentapudding x2 - god, gammeldags dessert

$
0
0
Med en stekeovn som ikke er helt på lag om dagen, så måtte jeg finne på noe annet å lage for å ha et innlegg på bloggen i dag. Jeg kan jo ikke bare ha tips...
Før i tiden, i "gamledager", var det ofte dessert til middagen (sitat yngstemann: "Pappa, levde du i gamledager, før det var mobiltelefon?"...). Mannen min er vokst opp med dessert omtrent hver dag. Mange dager var det bare puffet ris ol., andre ganger pudding. Selv husker jeg sjokoladepudding som noe av det beste når det gjaldt dessert. Jeg har også fått med sjoladepudding-skålene hjemmenfra, de vekker gode minner. 

Jeg har lenge tenkt på at jeg skulle lage polentapudding. Polenta er mais, så det er glutenfritt, og ved å bruke noe annet enn kumelk, kan du også lage den melkefri. Jeg brukte risdrikk (Naturli' risdrikk) i dag - og så måtte jeg også lage med vanlig melk - for å kjenne på forskjellen. Jeg tenkte egentlig at jeg også skulle prøve med kokosmelk, men det får ev. bli en annen gang. 

Jeg har aldri lagd polentapudding før, så jeg lette litt rundt på nettet etter oppskrifter, og da fant jeg ut at den vanligeste smakstilsetningen er mandeldråper. Nå er ikke jeg så veldig glad i mandeldråper, derfor brukte jeg vaniljesukker. Puddingen smakte imidlertid godt bare som den var, så en trenger egentlig ikke noe mer/ekstra smak. I mange av oppskriftene var det egg, men det ville ikke jeg har. Uten egg kan flere spise av desserten.

Istedenfor saus, tinte/varmet jeg frosne bringebær med litt sukker

Ingredienser til polentapudding med - og uten melk
Jeg kjøpte polentagryn på Asiamat-butikken: 35 kr for 1 kg. Jeg må nok finne noe mer å bruke den til, for 1 kg er jo ganske mye. 

Liten porsjon:
3 dl melk/risdrikk
1 ss sukker
litt (1/4 ts) salt 
1/2 dl polentagryn/mel
1/2 ts vaniljesukker

Kok opp melk og sukker. Tilsett salt og dryss i grynene mens du rører. La den koke i ca. 15 minutter. Smak til med vaniljesukker og avkjøl
Dobbelkoking av polentapudding: med - og uten melk
I og med at både mannen min og jeg er borte mye av morradagen, og i og med at jeg ville spise dessert i kveld, og klokka ble halv åtte på kvelden før jeg startet, så ble det hurtig-avkjøling i vasken. 

Og når man ikke har, eller orker å lage, rød saus, er det veldig kjekt å ha litt bær i fryseren. Tin/varm bærene og smak dem til med sukker. 
To små porsjoner med deilig polenatpudding, med- og uten melk, med lunken "bringebærsaus". 

Var det noen forskjell på den med- og uten melk? Det var i alle fall ikke mye. Begge smakte nemlig veldig godt. 

PS. Det gikk veldig greit å ha polentapudding i sjokoladepuddingskålene også...


Ha ei fortsatt god uke.  
Her er høsten definitivt kommet - og for første gang var det is på bilrutene 

↧

Bursdagstips

$
0
0

Advarsel: Innlegget er veldig langt!!! 


For ei ukes tid fikk jeg en forespørsel fra en bloggleser, Mette, om jeg kunne lage et innlegg med tips til kaker/desserter som passer å servere allergikere når en har bursdagsselskap. Hun skal nemlig lage til bursdag for 11-åringen - og så er det ei jente i klassen som ikke kan ha egg, melk og gluten.

 Jeg syns det er kjempeflott at det tas hensyn dem som har allergi når det er snakk om selskap og andre tilstelninger, og jeg vil tro at denne jenta og foreldrene hennes settes pris på dette.
Å bake sammen er hyggelig, enten det er til en bursdag - eller som her: bollebakst til vi skal ut på skøytetur 1. juledag
Vi har jo hatt - og vært i - noen bursdagsselskap etter at sønnen vår, Simon, fikk allergidiagnosen for ca. fem år siden (allergi mot: melk, hvete og andre melsorter, soya, nøtter, fisk, skalldyr...), men jeg har lite erfaring med barnebursdag og allergimat. Det er jo likevel mye som er likt, så derfor tar jeg utfordringen.

Jeg har jo en del innlegg med kaker/desserter ol. som kan passe, og i dette innlegget linker jeg til disse rettene. Oppskriftene blir altså ikke skrevet inn på nytt.

Mette lurte på oppskrifter uten gluten, melk og egg, men når jeg først satte i gang, fant jeg ut at jeg kunne prøve å legge til rette for at andre også kunne finne tips - og jeg tok derfor også med oppskrifter som inneholder egg.

Jeg har delt innlegget i deler, oppskrifter uten:  

UTEN GLUTEN, MELK, NØTTER, SOYA - OG EGG
og
UTEN GLUTEN, MELK, NØTTER, SOYA (med egg) 

I hver gruppe har jeg lagd undergrupper, der navnet på desserten/baksten er markert med følgende farger: 

DESSERTER
KAKER
KJEKS
GJÆRBAKST 

PÃ¥ slutten av innlegget, ligger litt andre mattips

Jeg har lagt inn noen bilder, men ikke av alt. Jeg håper alle linkene til oppskriftene fungerer, hvis ikke kan du bruke søkefunksjonen (under etikettene). Gi gjerne tilbakemelding om det ikke fungerer. 



UTEN GLUTEN, MELK, NØTTER, SOYA - OG EGG

DESSERTER (uten gluten, melk, nøtter, soya - og egg) 
Det er flere gode desserter som kan være fine å servere i bursdag.

Gele er jo en klassiker i barnebursdag og her kan en velge mellom ulike smaker, koke selv eller kjøpe ferdig, ha den i ei stor skål eller i porsjonsskåler, lage i form og stikke ut figurer. Her er det bare fantasien som setter grenser...
Sjokoladepudding (les mer her) er også en grei dessert. Vi bruker Freia sin type og koker selv.
BÃ¥de til gele og sjokoladepudding passer det jo veldig godt med vaniljesaus (les mer her): Som med sjokoladepuddingen, bruker vi Freias utgave og koker selv.
Fruktsalat (les mer her) er en annen god dessert. Nå er det mange ulike typer bær å få tak i, i tillegg til frukt, og bær har også blitt mye billigere det siste året. Velg frukt/bær i fine farger og server den med f. eks vaniljesaus eller is. Oppskriftene på is som ligger her på bloggen, er nok med egg, men det går fint å lage erlet-is uten egg (les mer om denne isen på allergikokken: her). Det finnes ellers ulik melkefri is å få kjøpt (ris/soya/havre)
Den siste desserten jeg la ut, polentapudding (les mer her), smaker også fortreffelig.
Tilsørte bondepiker (les mer her)- eller tilslørte bondegutter(les mer her) smaker godt, men det er jo ingen tradisjonell bursdagsdessert. Men: enkelt er det å lage/servere. Vi bruker erlet istedenfor fløte, men det finnes jo ulike fløteerstatninger: soyafløte, risfløte, havrefløte (vær obs på gluten)... Her må en bare ta hensyn til hva som passer i forhold til ulike allergier.
Tilslørte bondepiker: tradisjonsrik og god dessert
Sitat fra en jeg kjenner godt: "Sjokoladepudding er det nest beste jeg vet?" "
Hva er det beste du vet da?" "Mer sjokoladepudding...."
----------------------------

KAKER (uten gluten, melk, nøtter, soya - og egg) 
Når det gjelder kaker, er det masssssse godt - også for dem med allergi.
Jeg tar her med et utvalg som allerede ligger på bloggen. De fleste av kakene jeg har oppskrifter på, er jo uten gluten, melk, soya og nøter, men disse er også uten egg.

Nå på høsten, når det bugner av epler, er jo eplepai (les mer her) ypperlig å lage. Paien kan lages klar, slik at den kan steikes rett før den skal serveres. Jeg hadde et innlegg med eplepai-tips for noen uker siden, det finner du her.
Jeg har også prøvd en eplepai med vaniljekrem (les mer her) - og den var også veldig god. Jeg bommet litt med vaniljekremen da jeg lagde den - og oppdaget av kremen (Idun) inneholder lactose. Bruk i stedet Freia vaniljesaus
Blåbærpai (les mer her) er et annet alternativ når det gjelder pai. Jeg lagder den som regel med rørt syltetøy (med tykningsmiddel/frysepulver) - og stort sett liker både små og store denne.
Muffins smaker godt - og det er også populært både blant barn og voksne. Jeg har en oppskrift på eplemuffins uten egg (les mer her), og da brukte jeg oppskriften på Crazy Cake som utgangspunkt.
Du finner også oppskrift på sjokolademuffins (les mer her) på bloggen. Du kan sikkert bruke oppskriften på Crazy Cake ( se under) som muffins, men det har jeg ikke prøve
Sjokoladekake er jo alltid en vinner i bursdag - og da er den allerede nevnte Crazy Cake (les mer her) super å lage. Lag gjerne kaka til alle, den smaker fortreffelig og er i tillegg veldig enkel å lage.
Crazy Cake-oppskrifta er så god at jeg har også prøvd den som gulrotkake (les mer her). Lag en smørkrem i stedet for ostekrem - og du har en kake som passer for svært mange.
Mange liker jo godt ostekake, men for den som ikke tåler melk og/eller soya, så må er det ikke så lett. Fromasjkake (les mer her) er imidlertid et godt alternativ.
Tidligere i høst prøvde jeg også på å lage kake i kopp, i mikrovnen (les mer her), og det fungerte også. Da kan du fort lage kake på fem minutter...
Svensk kladdkaka (les mer her) er en annen lettvint kake. Husk bare på å legge noe under forma, for det kan fort renne ut litt om ikke forma er helt tett.
Crazy cake, ei fantastisk kake som passer omtrent for alle (uten gluten, melk, egg, soya, nøtter)
Kake i kopp (skål), kake lagd på noen få minutter
Eplemuffins: oppskriften på Crazy Cake er utgangspunktet
Gulrotkake "uten alt"
Fromasjkake, et godt alternativ til ostekake
----------------------------
KJEKS (uten gluten, melk, nøtter, soya - og egg)  Kjeks er godt, enten det er hverdag eller fest (bursdag). På bloggen ligger det flere oppskrifter på kjeks, men det er egg i flere av dem. Jeg har likevel noen oppskrifter som også er uten egg.
Har du lyst på kjeks for å ha pålegg på, har jeg en oppskift på en god havrekjeks (les mer her).
Cafébakeriet har oppskriftene på kjekspakkene, og jeg har prøvd et par av dem - og
"Bare bær" (les mer her) er favoritten min.
 Det finnes også en annen type jeg har prøvd (fra Cafébakeriet), nemlig "Skogsbærdrøm" (les mer her). Den er også veldig god.
Da jeg skulle lage tilslørte bondepiker en gang, bakte jeg likegodt havrekjeks (les mer her) for å bruke i desserter. Oppskrifta er basert på oppskrifta på "Bare bær".
"Skogsbærdrøm"
----------------------------

GJÆRBAKST (uten gluten, melk, nøtter, soya - og egg) 
Lukten av nystekt gjærbakst... Finnes det noe bedre? Det gjør vel sikkert det, men jammen både smaker og lukter det godt!

Da vi hadde barnebursdager for yngstemann, serverte vi nesten alltid skolebrød/skolebrødstang. Det var nemlig en av hans favoritter. Jeg lagde vanlig bolledeig, trillet ei pølse som jeg klappet flat, hevet den, trykte ei grop langs midten, fylte på vaniljekrem - og så i ovnen. Litt melisglasur og ev. kokosmasse på: nam, nam.

Nå er det jo stor forskjell på å lage glutenfri gjærbakst og "vanlig" gjærbakst. Jeg prøver og prøver - og noen ganger blir baksten god, andre ganger kunne den vært bedre. Men: så har det kanskje med at jeg stadig prøver på ulike oppskrifter... Det som er kjekt med søt gjærbakst, er at deigen kan bruke stil så mye: boller, snurrerter, kanelknuter, skolebrød, horn... Det som er med glutenfri gjærbakst, er at den bør serveres mest mulig fersk - eller oppvarmet. Slik bakst blir fort tørr, så det bør en ta med i planeleggingen.

For noen uker siden lagde jeg boller/snurrerter (les mer her)- og denne oppskriften var egentlig ganske god.
  Juledagsbollene i fjor (les mer her) var også gode, også mange timer etter at de var bakt.
Jeg har også ei oppskrift å Verdens beste kanelknuter (les mer her). Her er det egg i oppskriften, men jeg vil helt sikkert tro at det kan kuttes ut, men har ikke fått prøvd det selv.
Skal man gjøre det veldig enkelt, er lettvinte wienerbrød (les mer her) kjapt og greit å lage. Også denne oppskriften er med egg, men det kan sløyfes og deigen kan tilsettes litt mer vann.

Boller og kanlesnurrerter som ble bakt tidligere i høst



UTEN GLUTEN, MELK, NØTTER, SOYA (med egg) 

I tillegg til alle oppskriftene over, har jeg også en del oppskrifter på desserter og kaker som inneholder egg her på bloggen. Jeg nevner også noen av dem her, men se også på alle som er nevnt over.


DESSERTER (uten gluten, melk, nøtter, soya)

De fleste dessertene jeg har her å bloggen er også uten egg, så de kan du lese om over.

Når det gjelder is, lager vi som regel med erlet-is med eggedosis (les mer f. eks. her) da vi har funnet ut at den er best (et går likevel fint å lage uten). Vi har prøvd med ulike smaker: vanilje, sjokolade, jordbær/bringebær, banan, brownies, gelepulver og seigmenn... Sistnenevnte var imidlertid ingen suksess :-)
Fruktsalat har jeg allerede nevne,og en kan jo bruke ulike tilbehør til det: is, vaniljesaus, vaniljekrem - eller råkrem (les mer her). Råkrem er en blanding av eggedosis og fløte, og den bør brukes ganske fort, slik at den ikke "faller sammen"
Ren eggedosis (les mer her) kan også brukes til fruktsalat, men som med råkrem, må den brukes innen kort tid, ellers blir den ikke luftig og fin.
Jeg vet ikke helt om sjokoladefondant (les mer her) skal stå her under desserter - eller under kaker, den hører liksom til under begge, men jeg tar den her. Har du ikke prøvd denne desserten, har du gått glipp av noe...
Sjokoladefondant, med - og uten alt (like gode...)
Thea og onkel Simon lager is
Frukt med eggedosis
----------------------------

KAKER (uten gluten, melk, nøtter, soya)
Det er jo så mye godt, alt for mye godt innen kakeverdenen...
Jeg har jo allerede nevnt mange gode kaker, som ikke inneholder egg, og nå kommer det en del tips til kaker med egg.

Sjokoladekaker finnes jo i uttallige varianter. Vil en gjøre det ekstra enkelt, er det en del halvfabrikata som kan brukes. Toro langpannekake kan brukes både som tradisjonell langpannekake eller som rund kake (les mer om langpanneutgave her og rund kake her).
Brownies er også en god kake - og vi tyr ofte til Regals brownies (les mer her), da vi syns den er den beste. I perioder har vi hatt den omtrent hver gang hele familien har vært samlet
Vannbakkels (les mer her) er noe vi lagde mye hjemme da jeg vokste opp. Fordelen med denne baksten er at den er uten sukker ( i tillegg til at min variant er gluten/melkefri). Den kan fylles med f. eks. vaniljekrem - eller så kan en enkelt og greit drysse på litt melis. Selv om en har på litt melis, blir det lite søtt i forhold til andre kaker.
 Snickerskake (les mer her) er ei kake som er kjekk å ha i fryseren. Den kan deles i biter før en fryser ned, og den tiner fort, slik at en kan ta opp like før en skal servere. Jeg har også lagd en nøttefri utgave, da brukte jeg solsikke- og gresskarkjerner istedenfor peanøtter. Hvis en bruker Soft Spesial og melkefri sjokolade kan en også lage en "vanlig" utgave om noen bare trenger melkefritt. For dem som ikke tåler gluten, finnes det saltkjeks og saltkringer/saltstenger som kan brukes istedenfor ritz-kjeks.
Bløtkake (les mer her), er det ikke noe problem å lage den uten gluten og melk. Vi bruker erlet istedenfor fløte, men andre fløteerstatninger kan selvsagt også brukes. Da Simon, allergikeren vår, var liten (før allergien slo til...), og han hadde barnebursdag, hadde vi alltid bøtkake. Gutta i vennegjengen elsket nemlig denne type kake, og det var ikke sjelden at det gikk med 3/4 av ei stor kake (28 cm). De hadde enkelte ganger konkuranse om hvem som greide å spise mest. Vi fylte den som regel kaka med jordbær og vaniljekrem.
Rullekake (les mer her) er et godt alternativ til bløtkake (samme oppskrift). Det brukte vi også mye i barnebursdager/familiebursdager tidligere. Her kan en f. eks. ha pisket fløte/fløteerstatning og syltetøy/bær ved siden av - og så kan hver og en lage sin egen bløtkake om de vil.
Da allergikeren vår giftet seg, var selvsagt bryllupskaka "uten alt" (les mer her). Jeg bakte bunnene og ei venninnen av oss pyntet den. Bunnene er lagd av samme oppskrift som bløtkake/rullekake, den er fylt med vaniljekrem, bringebær og sjokoaldekjeks og trukket med fondant. Samme framgangsmpte kan selvsagt brukes på en enklere variant, f. eks. til en bursdag.
Datteren vår, Rebekka (bloggen hennes finner du her), har innført en ny kake i familien, nemlig en dessertkake med fire ingredienser (les mer her). Kjekt med ei slik kake...
En kake som alltid er populær i selskap, enten det er bursdag eller bryllup, er pavlova (les mer om hjemmelaget utgave her - eller Toroutgave her). Npår det gjelder krem, kan en bruke f. eks. erlet, vaniljekrem - eller rett og slett myk/halvtint is.
 En annen kake som er mye brukt i bursdager, er verdens beste (les mer f. eks. her). Fyll den med melkefri vaniljekrem (kokt av Freia vaniljesaus).
Annes gulrotkake (les mer her) er nok en av de beste gulrotkakene jeg vet om. Jeg har prøvd å lage flere andre utgaver om til glutenfri, uten at jeg har blitt fornøyd, men denne blir alltid bra. Kaka egner seg veldig godt til frysing.
Banankake (les mer her) er ei anne kake som smaker godt i allergivennlig utgave. Kokosmelka gjør kaka saftig og god - og dette er ei kake som egner seg godt til frysing. Jeg strør ofte bare melis på, men en kan også servere med pisket erlet/fløte, gjerne tilsatt bananbiter.
Om en vil ha en vri på banankaka, er bananmuffins (les mer her) et godt alternativ
En lettvint utgave av muffins, er Toros sjokolademuffins (les mer her).  Den er uten melk og gluten, og den kanm lages soyafri om du velger f. eks. rapsolje. Tilsett vann og olje, rør sammen, opp i former og inn i ovnen - og vips har du nystekte muffins.
Vil du ha hjemmelagd muffins (les mer her), er det ikek mye arbeid å lage. Et godt tips er å legge ei teskje vaniljekrem eller en bit melkefri sjokolade i hver form.
Tidligere i dette innlegget, skrev jeg om eplepai, noen som alltid er godt å servere. Jeg har imidlertid også oppskrift på eplekake (les mer her) på bloggen. Lunken eplekake med is er godt, enten det er høst - eller ei anna årstid. Kaka egner seg også godt til å fryses.
En av de siste kakene jeg har prøvd, er drømmerull (les mer her). Deilig sjokolade-rullekake med smørkrem. Den falt i smak både hos dem med allergi og den som ikke har det.

Tradisjonell bursdagskake til barneselskap
Vannbakkels, her med melisstrø
Snickerskake kan lages i ulike varianter
Bløtkake "uten alt" (med egg)
Deilig dessertkake med fire ingredienser
Pavlova, en sikker vinner på kakebordet...
Ikke noe problem med kaker i bryllup om en ikke tåler gluten 
Drømmerull i allergivennlig utgave
Ikke noe problem med bryllupskake om en har allergi :-)
----------------------------
KJEKS (uten gluten, melk, nøtter, soya)
Kjeks er jo noe som er kjekt ha i huset (de fleste kan også fryses) og i tillegg til de som alt er nevnt over, har jeg noen oppskrifter der det også er egg i.

Da vi skulle lage bryllupskaka, lagde jeg sjokoladekjeks (les mer her) selv for å være sikker på at den ble "uten alt".
I butikkene får en kjøpt ulike varianter av Maryland cookies. Jeg har i maneg år brukt ei oppskrift på "vanlig" utgave, men jeg har selvsagt også prøvd å lage Maryland cookies "uten alt" (les mer her)
Jeg har også prøve oppskrifta på Maryland cookies med havregryn og har derfor også en oppskrift på det. Smakfulle og gode havrekjeks med sjokolade (les mer her) .

Havrekjeks med sjokolade

 ----------------------------

GJÆRBAKST (uten gluten, melk, nøtter, soya)
Som nevnt over, både lukter og smaker nybakst gjærbakst godt.

Det ligger flere oppskrifter på slik bakst på bloggen, og oppskrifta på verdens beste kanelknuter har jeg brukt mange ganger, blant annet i dette innelegget om kanelknuter og klippekrans (les mer her)
Lettvinte wienerbrød (les mer her) er allerede nevnt over. De er originlt med egg - og er raske å lage og smaker godt nystekt/lunken.
Her i vår fikk jeg servert sukkerkringler av en kollega. Disse var så gode at jeg bare måtte prøve dem "utan alt", og derfor finner du også oppskrift på slike sukkerkringler (les mer her) på bloggen
Verdens beste kanelknuter og klippekrans, to utgaver av samme deig
Sukkerkringler: nam, nam...
 ----------------------------


Andre tips
Pølser: Det finnes flere typer pølser som er uten gluten/melk
Karbonade/hamburger: som med pølser, finnes det flere typer. Noen er bare rent kjøtt (hamburger), men det finnes også karbonader som kan brukes
Pølsebrød/hamburgerbrød: Vi har brukt Frias utgaver når vi har kjøpt, men det har kommet flere andre utgaver i butikkene, også ferske. Sjekk innholdfortegnelsen for å være sikker på at du kan bruke dem. 
Vi har flere ganger brukt oppskrifta på foccaciabrød som utgangspunkt for pølsebrød. Strø over sesamfrø istedenfor olje/salt/krydder - og skjær i passe biter når de er stekt. Brødet passer ellers godt som "originalutgave" (med olje/salt/krydder), f. eks. til gryterett, suppe, salat...
Pizza: man får kjøpt flere typer bunner i butikkene, både forsne og ferske. Det finnes også ferdig-pizza. Flere pizzarestauranter har glutenfri pizza. Vær imidlertid obs på disse. Bunnene kan inneholde melk. Ellers er jo pizzabunn kjapt og enkelt å lage selv. Tåler du ikke ost, er knust potetgull et alternativ til topping. 
Polarbrød/Pitabrød: disse kan man bruke som de er - eller som bunn til minipizza. Semper har en type som heter Fjällrundor. Disse ligner polarbrød. Steik dem med f. eks. ost og bacon på om du tåler det. Tomatsaus eller rømme (finnes laktosefri og soyautgave) sammen med dette smaker godt. 
Pinnebrød: hva med utebursdag? På bloggen finner du oppskrift på deilige, søte pinnebrød med smak av kanel. 
Deilige pinnebrød en sen vinterdag i år

 DA tror jeg at jeg avslutter maratoninnlegget mitt!!!

Jeg håper at flere enn Mette finner noen tips til hva de kan servere i bursdag - eller andre selskap. Husk at de fleste oppskrifter her på bloggen er "vanlige" oppskrifter som jeg har tilpasset til ulike allergier, det vil si at de kan lett gjøres om til "vanlige" igjen ved å bytte ut glutenfritt mel med hvetemel, kokosmelk/rismelk med kumelk, erlet med fløte osv. osv.

Lykke til med feiringen - og god helg!!!













Det var jo spørsmål om kaker/desserter, så jeg vil konsentrere meg om det. Allergiene som måtte tas hensyn til, var gluten, egg og melk. Heldigvis tåler vår allergiker egg, så mange av kakene her på bloggen inneholder egg, men jeg har jo også noen uten, så jeg lager derfor til noen forslag både med- og uten egg, så kan kanskje flere dra nytte av innlegget.
↧

Quesadilla med- og uten alt

$
0
0
På lørdag lagde jeg quesadilla (med alt) til oss to gamle i heimen - og da fant jeg ut at jeg måtte jo prøve en "uten alt"-utgave også. Vi hadde bare brukt to av lefsene i pakken vi kjøpte, og i dag ble det derfor samme menyen+ allergiutgave
Nå er det jo slik at om retten skal kalles quesadilla, så må det være med ost, da queso er spansk og betyr ost... Det er jo slik, som jeg har skrevet mange ganger før (og som stemmer for allergikeren vår), at de fleste med melkeallergi tåler litt ost. Tåler du ikke "vanlig" ost, finnes det mozarella av bøffel, i alle fall på butikker med godt utvalg, og det finnes også soyaost - om du tåler det. 

Jeg lagde to "vanlige" quesadillas i dag og én utgave av "uten alt". På sistnevnte tok jeg ost (norvegia) på halvparten og hamburgerdressing på den andre. 
På lørdag brukte vi kylling, løk, bacon, mais og ananas og i dag brukte vi kjøttdeig, løk, mais og ananas. Den med kylling er nok favoritten... 
I dag blandet jeg alt fyllet i en kjele. Jeg bruker hjemmelagd tacokrydder, ca. 2 ts til 300 g ferdigstekt kjøttdeig. Jeg kunne nok hatt litt mer. Fordelen med dette krydderet er at det er uten hvitløk, altså kan jeg trygt spise det uten å bli dårlig...

"Vanlig" utgave
olje
tortillalefser
ost
kjøtdeig
løk
mais
ananas
tacokrydder

Jeg brukte litt olje i steikepanna, men i noen oppskrifter står det at panna skal være tørr. 
Varm olja, legg en lefse i bunnen, ha på ost og fyll, så på mer ost og til slutt en lefse til. Klem litt sammen. Steik under lokk til osten begynner å smelte og lefsa har fått fin farge. Snu og steik videre på den andre siden. Jeg brukte et fat for å få snudd quesadillaen. 
Del gjerne quesadillaen i fire snipper. Server med f. eks. rømme, dressing, guacamola, salat... Altså, det som du liker og har lyst på. 

Quesadilla "uten alt"
Jeg kjøpte glutenfire lomper på Rema, men de hadde også glutenfrie tortilla, men de var med melk. 
Fyllet er det samme som til de "vanlige", og så brukte jeg som sagt ost på halvparten og Idun hamburgerdressing opå den andre. Dressingen er uten gluten, melk og soya. Rømme (ev. lactosefri eller rmed soya) smaker nok også godt. 
glutenfrie lomper (tortilla)
ost/dressing (ev. rømme)
kjøttdeig
løk
mais
ananas
tacokrydder

Varm litt olje i panna, ha på ost eller dressing, så fyllet, mer ost/dressing og til slutt lompe på toppen. 
Steik til lompa får fin farge og ev. ost begynner å smelte. Snu (ved hjelp av et fat/lokk) og steik videre på andre siden. 
Server med f. eks. salat. 

Konklusjon: en enkel og grei rett som kan lages helt "uten alt", men da kan det vel kanskje ikke kalles quesadilla... Har du rester av av tacofyll, er dette en grei måte å bruke dette opp på. Dette er også en billig rett å lage, så den har altså mange fordeler...

Ha ei fin uke videre!


↧
↧

Kjøttpudding med kålstuing

$
0
0
Om man går innom matbutikker nå om dagen, er noe av det første man møter i grønnsaksavdelingen: hodekål. De ligger der så fine og bare venter på at man skal kjøpe dem... Nå ligger de kanskje der først og fremst for å friste kunden til å lage fårikål, men jeg ble fristet til å lage kålstuing... Nå passer det seg vel ikke å bare servere kålstuing alene, så jeg måtte jo finne noe å servere den til, og da ble det kjøttpudding.  

Kålstuingen og sausen ble med melk denne gangen, men de kan også lages melkefrie (bruk melk/fløte som tåles og kutt ut brunosten i sausen). Kjøttpuddingen er uten gluten, melk, soya og egg. 
Det ligger også et par oppskrifter på kjøttpudding fra før her på bloggen (med grønnsaker: her og en "vanlig" utgave: her) 

Kjøttpudding
700 g kjøttdeig
1/2 ss salt
1 ss fond (buljong)
1/2 ts pepper
4 ss potetmel
3 dl vann
Rør kjøttdeig og salt sammen, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett resten av krydderet, så potetmel og vann. Ha kjøttfarsen over i en smurt, ildfast form og steik ved ca. 200 grader i ca 45-50 minutt. 
_________

KÃ¥lstuing
7-800 g hodekål
lettsaltet vann
---------
6 dl melk
jevning av: 1 dl melk + 4 ss glutenfritt mel (semper finmix)
muskat
salt
pepper

Kok kålen i lettsaltet vann til den blir myk. Slå av vannet og ha på melk. Kok opp. Rist/visp sammen jevningen og ha den i den kokende sausen, slik at den blir passe tykk. Kok i 5-10 minutter. Smak til stuingen med muskat, salt og pepper. 
________

Brunsaus
4-5 dl kjøttkraft (ev. vann + fond/buljong)
2 dl melk/melkeerstatning
4 ss glutenfritt mel (semper finmix)
sukkerkulør
salt/pepper 
litt brunost/geitost - om du tåler det

Visp ut melet i kald væske og kok opp under omrøring. Smak til med salt og pepper og ha i sukkerkulør til passe farge. Ha gjerne i litt brunost/geitost, om du tåler det. Det gir god smak. Litt sukker passer alltid i brunsaus, det gir en rund og fin smak. 

Kjøttpudding - 
- og kålstuing
Deilig middag: kjøttpudding, kålstuing, kokt potet, brunsaus og rørt tyttebær. 
Servert!

God helg!
↧

eple-og vanilje(saus)kake

$
0
0
(Jeg sliter litt med hva jeg skal kalle kaka -og i og med at innlegget ble skrevet på mac'en min -og publisert fra iPaden, får jeg ikke redigert navnet lenger nede...)

Her om dagen dag kom jeg over en blogg: Olavs kulinariske verden, og der fant jeg oppskrift på en enkel kake: vanilje(saus)kake. Det kan virket som at det er en gammel, kjent oppskrift, for det var en kommentar der som antydet det. 

I oppskrifta var det både hvetemel og melk (soya, hvis en bruker margarin), men jeg har selvsagt gjort en vri på dette. 

I og med at jeg ikke hadde, eller orka å lage, melkefri vaniljesaus, så brukte jeg Piano vaniljesaus. Og: i og med at det allerede var melk i vaniljesausen, brukte jeg vanlig soft flora, dvs. at det også ble soya i den. Jeg skal imidlertid prøve en utgave uten melk (og soya) senere. Supert er det at kaka er uten egg!

I oppskrifta var det et tips om at at en sikkert kunne toppe kaka med eplebåter, og da tok jeg rett og slett og la epler på halve kaka, slik at jeg fikk to kaker i én. 

Vanilje(saus) - og eplekake
5 dl vaniljesaus (romtemperert)
125 g smeltet smør/margarin (jeg brukte soft flora)
250 g sukker
400 g Semper finmix
3 toppete ts. bakepulver
2 ts vaniljesukker

Bland det tørre og ha i smeltet smør/margarin og vaniljesaus
Ha røren i en form, 28 cm, gjerne med bakepapir i bunnen. 
Strø på sukker og kanel hvis du bare vil ha en vanilje(saus)kake. 
Hvis du vil ha eplekake, deler du eplene i båter og fordeler dem over - og strør så på sukker og kanel (jeg brukte to epler på halve kaka)
 Steik kaka ved 175 grader i ca. 40 minutter. 
Her er kaka klar til å spises, ca. en time etter at jeg bestemte meg for å bake. 
Jeg serverte kaka med litt pisket krem (fra boks), men is smaker nok også godt til. Ellers så er kaka god "bar", som den er :-)




↧

Aprikoskompott

$
0
0
lettvint (ferdigkjøpt) dessert
For ei ukes tid siden fikk jeg så veldig lyst på aprikoskompott til dessert, og når en ikke orker å lage selv, så er det jo så kjekt når noen andre (i dag: Nora), har gjort jobben for en...
Før i tiden var det jo vanlig at folk (les: husmødrene/mødrene) kokte slik kompott selv - og når jeg bare får ånden over meg, skal jeg gjøre det, jeg også
Fyll kompotten i ei skål, sett (eventuelt) fram litt sukker - og melk, fløte - eller noe som du liker og tåler. Her er et utvalg av det jeg fant i kjøleskapet, så da skulle det vel være noe for en hver: laktosefri matfløte, risdrikk, erlet, hel- eller lettmelk, fløte (finner også laktosefri), vaniljesaus, krem på boks... I tillegg finnes det jo havre- og fløteutgaver av melk/fløte + flere andre sorter.
Deilig dessert etter "havets skattekiste" som vi hadde til middag. 
PS! Jeg valgte laktosefri matfløte i dag :-) Nam, nam!

↧

Havets skattekiste

$
0
0
Retten kan lages uten melk og gluten ved å bruke melkefri maragrin og glutenfri soyasaus. 
Soyasausen kan erstattes med vann/kraft/mer margarin, ev. en annen saus du tåler.

Jeg har prøvd mange ulike typer fiskeretter: fisk i form, fisk i folie, fisk på grillen, fisk i ovnen, stekt fisk, kokt fisk, fiskegrateng, fiskegryte (se under etiketten "middager" for diverse oppskrifter som ligger her på bloggen)... Jeg har også prøvd å lage "havets skattekiste", som jo er veldig populært, men jeg har slitt litt med at de har trengt lang steketid. Grunnen har nok vært at jeg ikke har tilsatt væske. 

Det har gått en del reklame på TV for akkurat denne retten, og da tenkte jeg at jeg fikk prøve å lage den etter oppskrift, og som tenkt - så gjort!
Batteriene i vekta hadde svikta, så jeg fikk ikke veid fisken, men jeg tok to fileter/biter av hver sort fisk: laks, torsk og sei (vi var tre voksne som spiste). Når det gjelder grønnsaker, så det så mye ut da jeg hadde kuttet det opp, men vi kunne godt hatt mer av både det og fisken. Jeg lagde to "skattekister" til hver. 
Deilig fisk, men kanskje litt lite

HAVETS SKATTEKISTE
Velg fisk og grønnsaker som du liker. 
Jeg brukte: 
* fisk: laks, sei og torsk (biter, ca. 2x2 cm)

* gulrot (tynne skiver)
* løk (biter)
* potet (tynne skiver)
* brokkoli (små buketter)

* smør
* soyasaus 
* salt
* pepper

Bruk Soft Spesial (eller olje) om du ikke kan ha melk/soya. Det blir mye kraft i skattekistene, så du kan kutte soyasaus og heller bruke litt ekstra smør/olje, eller litt vann, og ha på litt ektstra krydder. Det finnes ellers glutenfri soyasaus om du ikke kan ha den "vanlige" utgaven, som det er gluten i. 

Smør folie med litt smeltet smør eller olje. 
Legg oppi grønnsaker og fisk oppi. Ha på soyasaus, litt salt og pepper (vær obs, soyasausen er også salt) - og til slutt legger du en klatt smør på. Pakk sammen og steik ved 200 grader i ca. 15 minutter (alt etter tykkelsen/størrelsen på bitene på ingrediensene)
Det ser litt kjedelig ut når en skal servere....
..., men så åpenbares skattene... 
Det både ser godt ut - og det smakte også veldig godt. Vi hadde hjemmelagd flatbrød til ("med alt"), men om du ikke kan ha dette, smaker Odin potetbrød veldig godt. 
__________________

Ja, skattekistene smakte så godt at vi gjerne kunne hatt litt mer, men vi fant ut at vi hadde plass for dessert, så derfor fylte vi på med det... Det ble ellers mye god kraft i kistene, så vi ble enige om at det kunne vært greit å hatt f. eks. kokt potet (for å mose) eller et godt brød til, slik at vi kunne fått krafta med mens vi spiste. Nå ble den spist med skje...





↧
↧

Muffins og rundstykker med mye godt i...

$
0
0
Etter å ha vært i Spania ei ukes tid og hatt dager med mye opplegg etter at jeg kom hjem, måtte jeg planlegge tiden, slik at jeg fikk tid å bake litt.

På tirsdagskvelden bakte jeg derfor noen deilige matmuffins, "uten alt", til kvelds. De ble veldig gode, så jeg bestemte meg derfor å lage en versjon "med alt" på torsdag da jeg fikk besøk på "hytta" vår (les: et menighetslokale i Kviteseid). Jeg glemte selvsagt å ta med meg muffinsformene mine (teflon), og på butikken hadde de bare små former, så derfor lagde jeg rundstykker denne dagen
Muffins "uten alt"
Rundstykker "med alt"
Det er jo slik at i og med at allergikeren ikke bor heime, så blir det mannen min og jeg som sitter her og spiser allergimat når jeg lager innlegg til bloggen. Nå hender det jo at sønnen vår og kona hans stikker innom oss, og da er det jo kjekt å ha noe i fryseren...

Muffins
Muffins med mye godt (12 stk)
1 pk gjær
5 dl lunkent vann
1 ts salt (kunne vært litt mer)
1/2 dl olivenolje
1/2 dl linfrø
1/2 dl solsikkekjerner
2 dl havregryn
ca. 8 dl glutenfritt mel (jeg brukte Finax lågprotein mjölmix)
------
1 gulrot
1 liten løk
100 g kjøttpålegg/skinke (jeg brukte Go' og mager servelat)
1/2 boks mais
basilkum
------
225 grader i ca. 20 minutter

Løs opp gjæren i lunkent vann. Ha i salt, olje og det grove. Ha til slutt i det glutenfrie melet til deigen blir passe klissen. Den skal ikke knas/eltes. Rasp gulrot og hakk eller rasp løken. Del kjøttpålegget i biter og hakk/klipp urtene. Tøm av krafta på maisen. Ha alt i deigen. Hvis deigen fortsatt er for løs: ha i litt mer mel. Om den blir for fast: ha i litt mer vann.
Fyll deigen i smurte muffinsformer. Jeg bruker teflonformer, men papirformer kan også brukes. 
La muffinsene etterheve ca 20 minutter...
... og steik dem i ca 20 minutter ved 225 grader. 
Deilig matmuffins til kvelds - og te servert i min nye tekopp som jeg kjøpte i Guadalest i Spania.
------

Og så var det rundstykkene...
Rundstykker med mye godt (16 stk)
1 pk gjær
5 dl lunkent vann
1 ts salt (kunne vært litt mer)
1,5 ts urtekrydder (kunne vært litt mer)
(var usikker på hvor salt/sterk urtemixen var, så hadde ikke i så mye)
1/2 dl olje
 1,5 dl grov sammalt hvete
1,5 dl havregryn
hvetemel til deigen blir slik at du kan bake den ut
(ikke ha den for fast, la den gjerne være litt klissen)

------
1 gulrot
1 liten rødløk
ca. 150 g skinke i biter/smårettskinke
4 skiver spekeskinke
1/2 boks mais
5-6 osteskiver
------
200-225 grader i ca. 15-20 minutter

Fragangsmåten for deigen er den samme for muffins (eg bakte dem ut med det samme og brukte kun etterheving). Rasp gulrot og del det andre i små biter. Jeg brukte bl.a. smårettskinke og ferdigskjærte osteskiver. Sistenvente lot jeg ligge "klistret sammen" og delte dem slik opp i små biter.
Vi spiste disse varme, delte dem og spurte på smør. Gjett om det smakte....

Da er det bare å dra ut og handle.
Kanskje dette kan være lørdagskos i dag :-)

God helg!
↧

Tips: servering og pynting av gulrotkake

$
0
0
Annes gulrotkake er etter min mening den beste gulrotkaken som fins, både i "vanlig" utgave og som "allergiutgave". Når man smører krem på, er det ikke alltid like godt å få fine stykker når man skal dele kaka opp, men det finnes råd... 

Ei venninne av meg, Ellen, tipset om at hun hadde fått servert så fine gulrotkakestykker. Hun tok bilde - og viste meg - og da måtte også jeg prøve dette. De hadde delt opp stykkene først, så hadde de sprøytet på krem og pyntet. 
Her tidligere i høst bakte jeg gulrotkake som jeg skulle gi bort, og da valgte jeg å gjøre det på den måten: dele opp først, sprøyte på krem og så pynte...
Kakene ble veldig fine og det var greit å servere dem, for det ble lite kliss med krem overalt. 

Noe annet som er greit, er å lage dem som muffins i stedet for ei hel kake. Da er det lettvint og greit å bare ta opp så mange en trenger. Her har jeg lagd en "vanlig" kakeutgave, med ostekrem, og jeg sprøytet kremen på, men brukt ferdigkjøpt støssel istedenfor gulrotstrimler og sitronmelisse som over. 
Her er det gulrotmuffins "uten alt", med smørkrem. Her brukte jeg oppskrifta på gulrotkake uten egg som du finner her. Denne gangen rørte jeg bare sammen soft spesial, melis, vaniljesukker og litt sitronsaft (altså ikke den samme kremen som du finner i opppskifta over).
NB! Les varedeklarasjon på kakepynt/strøssel. Noen er tilsatt melk og andre allergener
Kaffe må selvsagt til. 
Alltid!

Ha ei god uke fortsatt!




↧

Sjokoladekake uten egg - et lite prøveprosjekt...

$
0
0

Jeg skulle lage en sjokoladekake uten egg til i morgen (foreldredag/fest på skolen hvor jeg jobber), og da fant jeg ut at jeg ville prøve en annen utgave enn Crazy Cake, som jeg har brukt som utgangspunkt for flere kaker (eplemuffins, gulrotkake - og gulrotmuffins her om dagen). 

Denne gangen valgte jeg å bruke oppskrifta på krydderkake, som jeg har lagt ut tidligere, i og med at det sto i oppskrifta at den kunne lages som sjokoladekake. Jeg er ikke sikker på om jeg ble helt fornøyd… Det er mulig at kokosmelka var problemet, for den hadde stått i kjøleskapet og var veldig tykk. Jeg bytta også ut smeltet smør med olje, og det er mulig at dette også hadde noe å si. 

MEN: kaka ble god, så det er mulig at følelsen var feil. Jeg kunne kanskje valgt en mindre form, eller lagd mer røre, for å få den litt høyere, men det gjorde jeg altså ikke. 

Sjokoladekake "uten alt", også uten egg (liten langpanne)
5 dl semper finmix (eller annet glutenfritt mel)
2 dl sukker
3 ts vaniljesukker
2 ts natron
2 ss kakao
1,5 dl olje
2,5 dl kokosmelk
---------
ca. 180 grader i 25-30 minutter
Bland det tørre og ha i kokosmelk og olje. Bland godt og ha røren i en liten langpanne, kledt med bakepapir. Stek kaken ved ca. 180 grader i 25-30 minutter. 
Avkjøl kaken litt på rist. 
Glasur: 
50 g Soft Spesial
1 ss kaffe
1 ss kakao
2 ts vaniljesukekr
250-300 g melis
Smør glasuren på kaken. Den kan gjerne være litt lunken, for da er det lettere å få glasuren utover. Kaka mi var helt avkjølt, så jeg måtte ha en kniv i varmt vann for å få glasuren smurt godt utover. Pynt kaka med kakestrøssel - eller lag mønster med f. eks. en gaffel. 
Klart for kaffi og kake "uten alt" :-)

-----------

Jeg lager ikke alltid bare én sort… Samme dagen som jeg lagde sjokoladekaken, lagde jeg også "Snickerskake" uten alt. Jeg har tidligere lagd en som ligner denne (oppskriften finner du her), men da brukte jeg saltkringler i mangel av kjeks, og da var den litt tungstekt. Nå brukte jeg saltkjeks. Kaka her er uten gluten, melk, soya og nøtter. Sistnevnte er erstattet med salte gresskarkjerner og solsikkekjerner (denne gangen kjøpte jeg ferdigsalta gresskarkjerner). 

Det er ganske utrolig, men den smaker som kaka med peanøtter :-)
Kaffe og to typer nystekte kaker. Ikke verst. 

God helg!

Da jeg var lita, sa forledrene mine at jeg lignet min mormor, for når det var helg, og huset var vasket, kunne hun starte opp med å bake… Jeg hadde utallige matprosjekt i min barndom og ungdom, også i helgene: baking, trollkrem, pop corn, karamellaging... OG jeg er vel ikke blitt noe bedre. Etter å ha vaska soverom og støvsuga kjøkken, stue + + + , satte jeg i gang med å bake enda mer til i morgen (må jo tenke på dem med allergi/intoleranse): sjokoladekake (Toro) og melkefri snickerskake (med gluten og nøtter). 

↧

Lettvint dessert: Byggrynskrem med rødsaus

$
0
0
...en dessert nesten "med alt"... 
(beklager til dere som ikke kan ha gluten/melk)


Noen ganger blir en jo så fristet - og det hender titt og ofte at jeg gir etter for fristelser. Denne gangen har fristelsen dessverre både gluten og melk i seg, men jeg velger likevel å lage et lite innlegg om den... Hvis det er en trøst: rødsausen i oppskifta passer til de fleste.

Fristelsen i dag heter byggrynskrem, byggrynsdessert, byggrynslunsj...Kjært barn har mange navn!

For deg som ikke kan ha melk og gluten, ligger det et innlegg med riskrem med rødsaus og polentapudding her på bloggen, så det er håp! Senere skal jeg også prøve sagogrynspudding, så den som venter på noe godt...
For en del år siden var mannen min og jeg på en hotellweekende på Geilo - og da fikk vi servert byggrynskrem med varme bjørnebær. Det var himmelsk!!! Noen få ganger etterpå har jeg lagd slik dessert, men det er ikke ofte, for en har jo måttet planlegge med tanke på å koke byggrynsgrøt og handle fløte og ha bær/saus i huset - og det er jo ikke alltid jeg har greid å få det til...

Men: nå har det jo kommet ferdig byggrynsgrøt i butikkene - og da er veien litt kortere til denne desserten. Kjekt når Fjordland kan hjelpe en! I tillegg finnes det både fersk og frossen bær hele året, så da har en også tilbehør lett tilgjengelig. 

Det kan være greit å starte med sausen hvis du vil ha det, for den må/bør avkjøles litt. Jeg brukte bringebærsaft + hjemmelagd ripssaft (høstens utgave) denne gangen, da jeg liker denne blandingen godt. Det finnes også kjøpesaft som har blanding av rips og bringebær, men det er ikke alle butikker som har det. 

Man får jo også kjøpt ferdiglagd saus, men den kan jo ikke måle seg med den hjemmelagde! Den hjemmelagde er rask å lage, den er billig og smaker bedre. Vi lagde bare et par dl saus i og med at vi bare var to heime, så her får du bare gange opp om du vil ha mer. 

Rødsaus
2 dl sterk saft (f. eks. bringebær/rips)
jevning: 1/2 dl vann + 1,5 ts potetmel
Kok opp saften. 
Lag en jevning av kaldt vann + potetmel. 
Rør sammen og tilsett dette i den varme saften. varm opp til kokepunktet. Avkjøl sausen. 
Tips: Et lite sukkerstrø på sausen hindrer snerk. 

Lettvint byggrynskrem
1 pk byggrynsgrøt (Fjordland)
1 dl fløte (mer/mindre - alt etter hva du ønsker...)
1-2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Stivpisk fløten med sukker og vaniljesukker. Rør byggrynsgrøten lett sammen og tilsett den i fløten. Bland godt. 
I tillegg til rødsausen, hadde vi litt hel bringebær (med litt sukker) til. Egentlig holder det jo med bare bær til, men en god hjemmelagd rødsaus smaker også godt... 
...og selvsagt (som jeg har sagt/skrevet så mange, mange, mange, mange, mange ganger før): en god kopp kaffe hører også med :-)

Ha ei god uke!

Oj, oj, oj! Nå har Fjordland også kommet med ferdig byggrynslunsj med bringebær. Jeg har allerede falt for fristelsen to ganger. To dager på rappen sist uke... Hvordan skal vel dette gå???




↧
↧

Tryllekuler

$
0
0
I dag har jeg en gjesteblogger, nemlig vår svigerdatter Monica. Hun har skrevet ned et par oppskrifter med tanke på bloggen, og i dag blir det tryllkuler. Senere en dag blir det brasiliansk pastello...

Monica er gift med allergisønnen vår, og han må jo ha mat "uten alt", men det er også slik at hun ikke kan ha melk selv, så noen utfordringer har de der i heimen. De lager derfor det meste av maten uten gluten, melk, soya, nøtter + + +. Nå er det slik at Monica er gravid, og da er det kanskje enda noen flere utfordringer (og lyster) å ta hensyn til når det gjelder mat.
________________

Når søtsuget melder seg om ettermiddagen, prøver jeg å ikke finne sjokoladeplata eller noe anna usunt å putte i meg, særlig med tanke på vesla i magen. Jeg kom over «Ole Brumms barnekokebok» her om dagen, og fant igjen oppskrifta på tryllekuler som jeg laga noen ganger som liten. Disse smaker av sjokolade, og er ganske mektige, så prøvde meg på en porsjon for å se om ei kule eller to kunne stoppe søtsuget bedre enn ei rute med sjokolade. Eller ti ruter…
Tryllekuler
1 dl sukker
2 ss bakekakao
2 ts vaniljesukker
2 dl glutenfri havregryn (er de veldig store, kan de knuses først)
1,5 dl kokosmasse + litt ekstra til pynt 
2 ss soft spesial smør
1 egg

- Bland alt det tørre i en bolle
- Smuldre smøret med fingrene inn i det tørre
- Ha i egget og rør til alt er godt blandet
- Sett deigen i kjøleskapet i ca 30 minutter
- Hell kokosmasse utover på en plate/stor tallerken
- Bruk to teskjeer for å forme kuler, og trill dem i kokosmassen
- Oppbevar dem i kjøleskap
- og glemmer man å rulle kulene i kokosmasse, så går det helt greit...

- Monica -


For "vanlig" utgave, er det selvsagt bare å bruke "vanlig" havregryn og annet smør.
__________________

Får du lyst på noe godt, er det bare å hive seg rundt og lage noen tryllekuler (selv om det kanskje er litt seint i kveld) :-)
↧

Sjokolademuffins med vaniljekrem og litt ekstra sjokolade

$
0
0
I går kveld fikk jeg så veldig lyst på sjokolademuffins. Dvs. Jeg hadde egentlig lyst på sjokoladefondant eller vaniljefondant (usikker på om sistnevnte finnes, men jeg begynte å drømme om det, så tror jeg må sjekke det ut...), men jeg endte altså opp med sjokolademuffins med vaniljekrem og ekstra sjokolade. 

Jeg visste at vi hadde en pose Toro sjokolademuffins i skuffen, og jeg trodde at vi også hadde ferdig vaniljekrem, men det hadde vi altså ikke :-( Jeg måtte derfor koke vaniljekrem, for å ikke ha det i, var ikke noe alternativ!

Muffinsene som jeg lagde, er uten gluten, men de kan lages melkefrie. 
1 pose Toro sjokolademuffins
1 dl olje
1,5 dl vann

1 pose Freia vaniljesaus
2 ss sukker
2 dl melk

Lys kokesjokolade

Muffinsformer

200 grader i ca. 12 minutter

For melkefri utgave: 
bytt ut melk med f. eks. Naturli' risdrikk og 
melkesjokolade med f. eks. COOPs kokesjokolade (inneholder bare spor av melk)

Kok vaniljekrem etter anvisning på pakken, men bruk ca. halvparten melk. Jeg brukte 2 dl i og med at jeg ikke hadde tid å avkjøle den (den tykner når den står/blir avkjølt)
Fyll gjerne vaniljekremen over i en sprøytepose, slik at du får kremen bedre inni muffinsene
Tips: 10 sprøyteposer med fire sprøytespisser (jeg klipte bare hull denne gangen), kjøpt på COOP  EKSTRA for ca. 35 kroner. Altså betraktelig billigere enn mange andre (spesial)butikker ...
Fyll muffinsformene litt over halvfylle. Sprøyt vaniljekrem nedi, mest mulig inni røra. Putt en sjokoladebit oppi hver form. Steik ved 200 grader i ca. 12 minutter... og: 
...det var slik at jeg egentlig skulle røre litt i sjokoalden etter noen minutt i steikeovnen, slik at den smeltet/fordelte seg godt, men det glemte jeg. Det kunne nok også vært gjort etter at den var tatt ut av ovnen, men det tenkte jeg ikke på. Jeg tror jeg bare hadde fokus på kaffe og muffins i går....
Deilig kaffekos på en fredagskveld, som... 

...også passer på en lørdag :-)

God helg!


↧

Middelshavsfrokost

$
0
0
Én minus ute, frost på bakken og snø i fjellene - og middelhavsfrokost på morrakvisten... Joda, det går an å få en smak av Spania også hjemme i Bø :-)

Da jeg var i Spania tre uker sommeren 2008, spiste jeg stort sett ristet toast med ferskenmarmelade til frokost alle dagene. MEN et par dager fikk jeg også servert middelhavsfrokost av damen jeg bodde hos. Frokosten er en ganske grei sak: ristet baguetter, olivenolje, hakka tomater og salt. 

Mannen min og jeg var i Spania i oktober, og da kjøpte jeg blant annet en fin, liten flaske med olivenolje - og nå på morran dag ble den innviet.

Jeg hadde noen havlstekte miniflutes/baguetter (First Price) i fryseren og også noen cherrytomater som begynte å bli overmodne, så da valgte jeg rett og slett en spansk frokost i dag. 

Om du ikke kan ha gluten, finnes det glutenfrie baguetter å få kjøpt 

Baguett(er)
Olivenolje
Tomater
Salt (jeg brukte maldonsalt, men "vanlig" salt er helt greit)

 Rist baguetten(e) i brødristeren (jeg stekte dem ikke først)
Ha over olivenolje
Hakk tomat og legg den på
Dryss over salt - og...

NYT!

Da er klokka passert halv åtte og jeg må avgårde til jobb. Det er én minus ute, 
frost på bakken og snø i fjellene, 
men jeg har en smak av middelhavet i kroppen :-)

En liten stopp på en avkjørsel på vei til jobb i dag for å fange litt av Telemarks vakre natur 

Ha en god dag!

↧
Viewing all 380 articles
Browse latest View live